>>Maritiem Centrum Ameland Het vernieuwde centrum geeft informatie op het gebied van reddingwezen en maritieme zaken. Navigeer door het centrum en door de tijd aan de hand van sterren, kompas en kustlijnen, neem deel aan een heuse reddings actie, beleef de tijd van weleer in de oude Commissiekamer en wees getuige van bijzondere (kapiteins)verhalen. Attractief voor jong en oud! De lancering van de paardenreddingboot vormt een topattractie op het eiland. De reddingspaarden hebben dan ook een ere plaatsje gekregen bij het centrum. Maak kennis met de paarden en hun voerlieden in de paardenstalling. Zo’n 15 keer per jaar vindt een de monstratie van de paardenreddingboot plaats. Na vertrek bij het centrum trekken tien paarden met veel geweld de reddingboot in zee. Wie het nog nooit gezien heeft moet het beslist meebeleven. De lancering vindt plaats op het strand ten zuidwesten van Hollum. Oranjeweg 18, Hollum-Ameland.

>>Korenmolen de Phenix en Korenmolen de Verwachting Oud maar oersterk hout, de wind en een ingenieus meganiek, met elkaar zorgen ze ervoor dat een molen maalt. Hoe dat precies gebeurt ontdekt u tijdens een bezoek aan de eilander molens. In de molen van Nes wordt eilander rogge gemalen en door de plaatselijke bakker verwerkt tot heerlijk roggebrood. De molen in Hollum maalt mosterdzaad tot een een bijzonder Amelands product; de Ame lander mosterd. Op vaste data en tijden vinden er demonstraties “mosterd maken” plaats. Beide molens bieden een keur aan ambachtelijke producten ter verkoop aan. Korenmolen “De Phenix”, Molenweg , Nes – Ameland Koren en mosterdmolen “De Verwachting”, Molenweg, Hollum – Ameland.

>>Vuurtoren Een imposante verschijning op het eiland, is de in 1880 van gietijzer gebouwde vuurtoren. Sinds januari 2005 is de toren niet meer door de kustwacht in gebruik, maar wel open voor publiek. De karakteristieke lichtbundels laten nog steeds hun stralen over het eiland schijnen. De vuurtorenwachter zit niet meer hoog in de toren (camera’s houden de kustlijn nu dag en nacht in de gaten) maar ontvangt bezoekers en vertelt boeiende verhalen over de kustwachtgeschiedenis. Na een fikse klim wacht boven een schitterend uitzicht. Oranjeweg 57, Hollum-Ameland

>>Cultuur-historisch museum ‘Sorgdrager’ Wanneer je, zoals de Amelanders, eeuwenlang geïsoleerd op een eiland woont, ontstaat er een heel eigen cultuur. Wat dat precies inhoudt en hoe de Amelanders door de eeuwen heen hebben samengeleefd ontdekt u in en rond het cultuurhistorisch museum “Sorgdrager” Naast een ingerichte stijlkamer heeft het mu seum een schitterende collectie Ame lander meubels. Vanuit het museum worden op vaste data en tijden rondleidingen en lezingen gehouden. Herenweg 1, Hollum-Ameland,

>>Kennis en Innovatiecentrum Ameland Het centrum combineert ‘opdoen van kennis’ op een aantrekkelijke manier met ‘ervaren en beleven’. Hier word je op een spectaculaire wijze meegenomen op reis door de Amelander natuur, ben je getuige van het ontstaan van het waddengebied en voel je je betrokken bij de inspanningen die nodig zijn om het eiland te behouden. Het watertheater brengt je in de fascinerende onderwaterwereld van de Noordzee en op het uitzichtplateau ervaar je de uitgestrektheid van het Wadden en Noordzeegebied. Proefopstellingen en animaties hebben expertise op het gebied van natuur, zee en energie op een speelse manier voor bezoekers toegankelijk gemaakt. Zowel (school) groepen als individuele recreanten kunnen onder begeleiding van een gids op ontdekkingstocht gaan op het wad, het strand of in de duinen. In het centrum zelf worden tal van boeiende, spannende en educatieve activiteiten voor hen georganiseerd. Vraag ernaar bij het centrum! Strandweg 38, Nes-Ameland.

>>Landbouw- en Juttersmuseum “Swartwoude” Het lijkt romantisch maar was in feite één grote strijd om het bestaan; het leven van de boeren op het oude Ameland. Hoe dat leven er precies uitzag ontdekt u in het landbouw/juttersmuseum “Swartwoude”. Uit de naam blijkt al dat het hier niet alleen over het boerenleven gaat en dat klopt. De meeste Amelanders combineerden hun vak met dat van visser, jager en jutter. Deze komen in de expositie van het museum dan ook uitgebreid aan bod. In de zomermaanden worden vanuit het museum rondritten georganiseerd met de Jan Plezier (huifkar) Hoofdweg 1, Buren-Ameland.

>>Brandspuithuuske Rond 1913 verrezen in alle vier de dorpen op Ameland brandspuithuisjes. Deze huisjes deden dienst als bergplaats voor brandspuiten. Het brandspuithuuske in Nes is al die jaren bewaard gebleven. Het is nu een monument en volledig gerestaureerd en op authentieke wijze ingericht. Het huisje is vrij toegankelijk. Kardinaal de Jongweg Nes- Ameland, (bij het standbeeld van de kardinaal),

>>Museumhaven In de Ballumerbocht vindt u niet ver van de plaats waar vroeger de beurthaven van Ameland was en nu het standbeeld van de dijkwachters staat, een museumhaven voor voormalige reddingboten. In deze haven treft u verschillende types reddingboten aan; een motorreddingboot, motorstrandreddingboten, een vlet, een voormalige reddingboot van de Engelse R.L.N.I.en een Duits reddingbootje (dochterboot). Bij de haven staan borden waarop u gegevens en een foto van de originele staat van de betreffende boot kunt bekijken. Even verderop ligt de Anna Margaretha, de hedendaagse reddingboot van de KNRM Ballumerbocht.

© 2011 Cosi-tax Ameland | Disclaimer | Ontwerp: WebOntwerpAmeland.nl