>>Ameland Ameland is een gemeente met ± 3500 inwoners. Het eiland is 28 kilometer lang en de oppervlakte bedraagt 273,00 km2. Per jaar bezoeken meer dan 500.000 mensen het waddeneiland.

>>Amelander vlag Ameland gebruikt de vlag, zoals we die overal op het eiland zien apperen, sinds 1950. De vlag bestaat uit vier even hoge banen met de kleuren blauw en geel. In het midden van de blauwe banen staat een omgekeerde wassende maan. In de gele banen staan drie zwarte balken schuin naast elkaar.

>>Amelander wapen Het wapen van Ameland is ouder dan de vlag.Het is bij Koninklijk Besluit vastgesteld in 1816 maar Ameland gebruikt dit wapen sinds de 16e eeuw. Het schild is in de lengte doorgesneden. De rechterhelft is goudkleurig, met drie schuine zwarte balken. De linker helft is lazuur. In het blauwe vlak staat een wassende maan van zilver. Op het schild rust een gouden kroon. De oorsprong van het wapen is niet bekend. De overlevering leert ons dat de balken van Terschelling komen en dat enkele Amelanders het houtwerk roofden om er een galg van te maken. In Hollum, aan de Plantsoenstraat, staat een beeld van de Amelander schalken met de balken op hun schouders. Hoe Ameland aan zijn wapen komt vertelt het rijmpje:

De Amelander schalken
Hebben gestolen drie balken
Des avonds in de maneschijn
Daarom zal dit hun wapen zijn

>>Reddingboot De enige reddingboot die door paarden naar zee wordt getrokken is gestationeerd op Ameland. De tewaterlating van de paardenreddingboot is een belevenis. Tien paarden denderen met de boot door het dorp Hollum naar het Zuidwest. Het is een samenwerking tussen mens, machine en dier die bewondering afroept. Vier paarden aan weerszijden van het onderstel lanceren de boot. De paarden worden losgekoppeld van het onderstel en lopen terug naar het strand. Daarna wordt het onderstel uit het water getrokken. De boot ligt dan al te water en vaart een rondje. Mensen redden wordt tegenwoordig overgelaten aan de KNRM boot die in de Ballumerbocht ligt.

>>Verdronken paarden Op 14 augustus 1979 ging het jammerlijk mis. Die dag had een jachtje in nood om hulp geseind. De paardenreddingboot ging uit. De boot werd gelanceerd. Door een dramatische samenloop van omstandigheden was het onmogelijk de paarden los te koppelen. Het tienduizend kilo wegende onderstel trok de paarden onder water. Ze verdronken. Ameland was geschokt en het ongeluk werd wereldnieuws. Toch werd kort na het ongeluk besloten nieuwe paarden te kopen en de traditie voort te zetten. Na training en oefening werd niet lang na die fatale dag de reddingboot op de vertrouwde manier in zee getrokken. Voor de verdronken paarden is een grafmonument opgericht. Het span van acht heeft bij het oude reddingbootpad van Hollum een graf gekregen.

 

© 2011 Cosi-tax Ameland | Disclaimer | Ontwerp: WebOntwerpAmeland.nl